Καλωσορίσατε


Καλωσορίσατε στο Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Το Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει στους πολίτες του κόσμου την ιστορία της Ραδιοφωνίας που συνδέεται άρρηκτα με την σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας.

Σε αυτή την ιστορική διαδρομή της Ραδιοφωνίας η Ελλάδα έχει διαδραματίσει τον δικό της ρόλο ο οποίος είναι θαυμαστός αλλά ιδιαίτερα διδακτικός.

 Από το 2000 το Μουσείο Ραδιοφωνίας στεγάζεται μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ( ΔΕΘ ).

Με την ίδρυση του Μουσείου χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο θαυμάζουν πάνω από είκοσι χρόνια τα σπάνια εκθέματα που υπάρχουν στον εκθετήριο χώρο και έστω με 30% των σημαντικών εκθεμάτων που διαθέτει μαθαίνουν για την ιστορία της ραδιοφωνίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο κόσμο.

Το Μουσείο διαθέτει πολλά σπάνια εκθέματα που υπόψη το 70% βρίσκεται σε αποθήκες μας λόγω έλλειψης χώρου για να εκτεθούν. Αυτά τα σπάνια αποθηκευμένα ιστορικά εκθέματα  είναι αναγκαία ώστε να γίνεται η πλήρη σύνθεση των ιστορικών ραδιοφωνικών σταθμών  για την εξυπηρέτηση πιο ολοκληρωμένης παρουσίασης και βέβαια να διευκολύνουν την κατανόηση του επισκέπτη για την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την συμβολή της ραδιοφωνίας στην άμεση ενημέρωση και βέβαια στην ψυχαγωγία των ακροατών.

Στο χώρο που φιλοξενείται το Μουσείο Ραδιοφωνίας στην Θεσσαλονίκη υπάρχου εκθέματα Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής τεχνολογίας.

Τα εκθέματα χρονολογούνται από το 1927 μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ιδρυτής του Μουσείου συλλέκτης και ερευνητής κ. Παναγιώτης Κίσκιλας έχει διασώσει σπάνιο τεχνολογικό εξοπλισμό και ντοκουμέντα ( φωτογραφικό υλικό κ.α. ) αλλά και παράλληλα ανακατασκευάζει τεχνολογικό εξοπλισμό στα εργαστήριά μας, ολοκληρώνοντας  σπάνιες συλλογές ολοκληρωμένων ραδιοφωνικών ιστορικών σταθμών , που αντιπροσωπεύουν σημαντικές περιόδους που σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας της ραδιοφωνίας.

Σήμερα υπάρχει μια υπέρ πληθώρα τεχνολογικού εξοπλισμού της ραδιοφωνίας αλλά και της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και γενικότερα των τηλεπικοινωνιών, με σημαντικά εκθέματα τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα λόγω έλλειψης χώρου.

Παράλληλα το Μουσείο πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με την έρευνα διάσωση και συλλογή τεχνολογικού εξοπλισμού, με  ιδιαίτερες έρευνες και εφαρμογές για την νέα γενιά ραδιοφωνικών σταθμών, την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργατών, ενημερωτικές εκδηλώσεις και καταγραφές ιστορικών δεδομένων.