ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ – ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ

Στη δεκαετία του 1930 διαπίστωσαν πως οι ηλεκτρονικές λυχνίες δεν μπορούσαν να λαμβάνουν ραδιοκύματα με μικρό μήκος στα βραχέα και υπερβραχέα κύματα. Για τέτοια κύματα χρειαζόντουσαν εξελιγμένοι ανιχνευτές. Οι έρευνες γι’ αυτούς τους ανιχνευτές εντάθηκαν πολύ με την εφεύρεση των ραντάρ των ανακλαστικών κυμάτων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από αυτούς τους ανιχνευτές των μικροκυμάτων έγινε η εξελικτική μεταβίβαση στο πρώτο τρανζίστορ.

Το τρανζίστορ εφευρέθηκε το 1948 στα εργαστήρια BELL στο New Jersey και οφείλεται στο αποτέλεσμα θεωρητικών και πειραματικών ερευνών στη φυσική στερεάς κατάστασης. Οι τρεις εφευρέτες του, Bardeen, Brattain και Shockley πήραν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1956. Η εμπορική εκμετάλλευση των τρανζίστορ άρχισε τη δεκαετία του 1950, όταν η ιαπωνική εταιρεία SONY, που ιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν Tokyo Telecommunications κατασκεύασε το πρώτο ραδιόφωνο μπαταρίας με βάση το τρανζίστορ.

Όλες αυτές οι βελτιώσεις προχώρησαν σημαντικά τη διάδοση της ραδιοφωνίας και έκαναν δυνατή την κατασκευή εξελιγμένων κυκλωμάτων όπως το σύστημα μείωσης του θορύβου Dolby, την εφεύρεση του Sound Dolby στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960. Με αυτόν τον τρόπο ο ηλεκτρονικός και ραδιοφωνικός ήχος απέκτησε καθαρή ένταση στις πιο υψηλές συχνότητες, με μεγάλο λόγο ωφέλιμου σήματος προς επιβλαβή θόρυβο και μικρό ποσοστό παραμόρφωσης σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων. Η πρόοδος της ενίσχυσης και μετάδοσης του ήχου έφθασε στο ζενίθ της επιτυχίας απόδοσής της βάζοντας το μικροσκοπικό και εύχρηστο ραδιοτρανζίστορ μπαταρίας, στα χέρια κάθε ανθρώπου.

1. Ραντάρ ανακλαστικών μικροκυμάτων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

2. Οι εφευρέτες του τανζίστορ, Brattain και Bardeen
3. Ραδιόφωνο οκτώ τρανζίστορ General Electric 1950
4. Εσωτερικό ραδιοφώνου μικροτρανζίστορ Taiwan
5. Κονσολέτα τρανζίστορ αναμεταδόσεων Gates/Harris, 1970