Η ιστορία του Μουσείου

ΜΕΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ENAΣ KOΣMOΣ EΠIKOINΩNIAΣ

Κουτί, κουτάκι, που σε κρατούσα πάνω μου όταν το ’σκαζα

Για να μην σπάσουν οι λυχνίες σου,

Σ’ έφερα απ’ το σπίτι στο πλοίο κι απ’ το πλοίο στο τραίνο,

Κοντά στο κρεβάτι μου, μέσα στον πόνο μου

Το τελευταίο πράγμα τη νύχτα, το πρώτο πράγμα το πρωί,

Για να μη πάψουνε να μου μιλάνε οι εχθροί μου

Για τις νίκες τους και για τα βάσανά μου,

Δώσ’ μου την υπόσχεση πως δεν θα βουβαθείς ξαφνικά.

Μπέρτολντ Μπρεχτ

Η Ραδιοφωνία σ’ όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα είναι πολιτισμός. Είναι καθημερινή ζωή, ενημέρωση, διάδοση ιδεών, πνευματική σχέση και ηχητική μαγείας. Ο λόγος, ο ήχος, η τέχνη, το παντός είδους ακρόαμα (αισθηματικό, νοητικό και αισθητικό) χάρη στα ερτζιανά κύματα που στον 20ό αιώνα ήταν η κυρίαρχη δύναμη της επικοινωνίας, έφεραν σε άμεση προσέγγιση τον άνθρωπο-ακροατή με την παγκόσμια κουλτούρα, τη μάθηση, τη γνώση, την αναψυχή και την επαφή με άλλους λαούς. Και πολλές φορές κράτησαν στο μοναχικό άνθρωπο συντροφιά, παρηγοριά, ακόμα και σωτηρία διαμέσου της ενσύρματης τηλεγραφίας, της τηλεφωνίας, τηλετυπίας κ.λπ.

Εξάλλου, στον τομέα της ραδιοφωνικής τεχνικής εξέλιξης των Μέσων υπήρξαν αποφασιστικά βήματα. Και κάθε πρόοδος, κάθε εφεύρεση που γίνεται αφορά την καλύτερη απόδοση της φωνής, του λόγου και του ήχου, ώστε ο άνθρωπος-ακροατής να απολαμβάνει ευκρινέστερα τα ηχητικά μηνύματα και τα ίδια τα Μέσα. Και ακριβώς το «Μουσείο ραδιοφωνίας του ΑΘΗΝΑ 9,84» στο Γκάζι της οδού Πειραιώς δείχνει ανάγλυφα αυτή την πραγματικότητα της τεχνολογίας του ήχου στα εκατό περίπου χρόνια της ζωής της. Και εμφανίζεται με τρόπο σύγχρονο, παραστατικό και παιδευτικό μέσα από τα πεντακόσια περίπου αντικείμενα, εξαρτήματα, συσκευές και φωτογραφίες, τοποθετημένα σε κατάλληλες προθήκες.

Να πούμε όμως, εδώ, ότι το κατόρθωμα του Μουσείου αυτού είναι όραμα και πολύχρονος μόχθος του σκηνοθέτη Παναγιώτη Κίσκιλα που χρόνια τώρα με επιμονή και υπομονή συγκέντρωσε αυτό το πλούσιο υλικό από κάθε γωνιά του κόσμου. Η προσπάθεια αυτή εκπροσωπεί επάξια τη «Φωνοθήκη-Φωνομουσείο Αθηνών», που σκοπό έχει να διαφυλαχθεί, με κάθε θυσία, η εθνική μνήμη στον τομέα της ραδιοφωνικής τεχνολογίας και να αποτελέσει πνευματική και ιστορική δύναμη ενάντια στη λήθη και στην αδιαφορία της εποχής μας.

Δημήτρης Φερούσης
Συγγραφέας