ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Την 1η Μαρτίου 1922 ο τότε επιμελητής της έδρας Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Πετρόπουλος είχε παρουσιάσει σε συγκέντρωση της Εταιρείας Φυσικών Επιστημών, πλήρες σύστημα δέκτου ασυρμάτου λήψεως με λυχνίες. Τον επόμενο χρόνο, στα 1923, στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών συγκροτήθηκε και δοκιμάστηκε αντίστοιχο σύστημα ασυρμάτου δέκτη λήψεως με λυχνίες.

Την ίδια χρονιά, 1923, στα εργαστήρια Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας ερασιτεχνών ασυρμάτου με τον ίδιο επιμελητή, Κ. Πετρόπουλο. Αργότερα το 1925 συστήθηκε η πρώτη ομάδα ερασιτεχνών που ασχολούνταν αποκλειστικά με καθαρά ραδιοφωνικά μηχανήματα. Ένα χρόνο αργότερα (11 Μαΐου 1926) ιδρύθηκε και η «Ένωση Ελλήνων ερασιτεχνών Ασυρμάτου». Το Μάιο του 1925 έγιναν δύο πειραματικές εκπομπές από τη Σχολή Μεγαρέως που στις αίθουσές της γινόταν τότε σειρά ραδιοφωνικών και ηλεκτρονικών μαθημάτων.

Από τη Σχολή αυτή μεταδόθηκε τότε Εθνική Σχολική Εορτή. Η κίνηση γύρω απ’ τη ραδιοφωνία πολλαπλασιαζόταν και το 1927 ιδρύθηκε ο «Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου» με πρόεδρο τον καθηγητή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Χόνδρο. Το 1928 ιδρύθηκε ο Ραδιοφωνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με σκοπό την εξέλιξη της Ραδιοφωνίας και την υποστήριξη του τοπικού πρώτου ραδιοσταθμού Ελλάδος και Βαλκανίων ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ. Προπολεμικά και μεταπολεμικά εκτός από τη Σιβιτανίδειο σχολή προώθησε τη Ραδιοφωνία και τις ραδιοτηλεπικοινωνίες η μοναδική Ανωτέρα Σχολή Ραδιοηλεκτρολογίας Αθηνών Αναστασιάδη, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έβγαλε πολλούς μεταπτυχιακούς σπουδαστές απαραίτητους στον τόπο.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοπόρο στα ερτζιανά, με τους καθηγητές και φοιτητές,, από το 1900.

2. Έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε το 1998, για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Επισκέπτης ο Δημήτρης Φερούσης.

3. Σκίτσο από το ιστορικό βιβλίο Ελληνική Ραδιοφωνία του ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (1952).

4. Έκθεση «100 χρόνια το Πανεπιστήμιο στα Ερτζιανά». Στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών οι Σ. Συμεωνίδης & Π. Κίσκιλας.

5. Το Μουσείο Ραδιοφωνίας του ΑΘΗΝΑ 9,84 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.