Ράδιο Σταθμός Πειραιώς ΤΤΤ

Ο Στέφανος Ελευθερίου (1895-1979), γενικός διευθυντής Υπουργείου ΤΤΤ, πρωτοπόρος μαζί με το Χρίστο Τσιγγιρίδη της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, για να πιέσει τα πράγματα στην ίδρυση κρατικού Ραδιοσταθμού στην Πρωτεύουσα, στήνει το 1932 τον Ραδιοσταθμό των Τ.Τ.Τ. ή «Ραδιοπομπό του Πειραιώς», στη θέση του Σηματωρείου Σταυρός, στο ύψος του βράχου της Καλλίπολης, στη συνοικία Υδραίικα. Ο πομπός ήταν μεσαίων κυμάτων TELEFUNKEN 200 Watt, με οριζόντια τετράφυλλη κεραία τύπου ναυσιπλοίας Marconi και εξέπεμπε σε μήκος κύματος 197 μέτρων, η συχνότητα εκπομπής 1523 χιλιοκύκλων το δευτερόλεπτο.

Ο Σταθμός κέρδιζε σε εμβέλεια από το ύψος των βράχων στο ύψωμα του Σταυρού, πάνω από την Καλλίπολη, σε όλο τον Πειραιά και την Αθήνα με τα περίχωρα της Αττικής ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ώρα λήψεως ημέρα ή νύχτα. Ο Σταθμός του Πειραιά στο Σταυρό έπαιρνε το πρόγραμμα με τις τηλεφωνικές ευθείες γραμμές των Τ.Τ.Τ. είτε από μικροφωνικό ραδιοθάλαμο στην Αθήνα ή τηλεφωνείο στο παλιό Ταχυδρομείο του Πειραιά, είτε από γραφεία πολιτικών όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, αίθουσες συνεδρίων και ομιλιών, στούντιο του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ακόμη και από κέντρα ανακοίνωσης εκλογικών αποτελεσμάτων. Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά και μελοδραματικά έργα έχουν αναμεταδοθεί και από το σημαντικό για την εποχή Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οι κατανυκτικές Ακολουθίες και οι Κυριακάτικες Λειτουργίες, ιδίως για τους ασθενείς και τα Νοσοκομεία μεταδίδονταν και από τον γειτονικό ενοριακό Ναό του Αγίου Βασιλείου στου Βρυώνη, που το ύψος του τρούλου του ήταν ακόμα ένα σημείο αναφοράς μαζί με το Σταυρό για τα πλοία που πλησίαζαν να μπουν στο λιμάνι, παραπλέοντας την Πειραϊκή.Ο «Ραδιοπομπός του Πειραιώς» λειτουργεί για έξι σχεδόν χρόνια από το 1932 μέχρι το 1938 που επιτέλους αρχίζει πολύ καθυστερημένα την επίσημη έναρξή του ο Κρατικός Ραδιοσταθμός Αθηνών.

1. Ο Στέφανος Ελευθερίου (1895-1979) των ΤΤΤ, ιδρυτής του ραδιοσταθμού Πειραιώς
2. Το σηματωρείο Σταυρός στην Πειραϊκή, που ήταν η κεραία του ραδιοσταθμού 1932-1938
3. Το σήμα των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλέφωνα)
4. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μεταδόθηκαν απο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
5. Ομιλίες του Ελευθερίου Βενιζέλου ακούστηκαν από το ραδιοσταθμό Πειραιώς ΤΤΤ
6. Ο Σ. Ελευθερίου υποδέχεται τον εφευρέτη της ραδιολυχνίας Lee de Forest στο
    Ράδιο Καραγιάννη, 1957