Ραδιο Σταθμος Αθηνων Ε.Ι.Ρ
PAΔIOΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ – Ε.Ι.Ρ.
Δέκα χρόνια μετά το ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ Θεσσαλονίκης ξεκινάει τις εκπομπές του ο ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1938, όπου ακούγεται το ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ και το ιστορικό ελληνικό σήμα του «τσομπανάκου» με φλογέρα και κουδούνια. Ο πομπός μεσαίων κυμάτων TELEFUNKEN 15 KW εγκαταστάθηκε στα Λιόσια και οι Ραδιοθάλαμοι στο συγκρότημα του Ζαππείου.
Ο Ραδιοσταθμός Αθηνών μετέδωσε πρώτος το Πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου 1940 ενθουσιάζοντας τον ελληνικό λαό: «Αι ιταλικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 πρωινής ώρας σήμερον τα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους». Λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα, ο εκφωνητής ειδοποιεί: «Σε λίγο ο σταθμός αυτός δε θα είναι ελληνικός, μην τον ακούτε! Έλληνες, ψηλά το κεφάλι, ψηλά τις καρδιές». Στην Κατοχή σφραγίζονται τα ραδιόφωνα για να μην ακούν το BBC Λονδίνου, αλλά πολλοί θαρραλέοι ακροατές τα αποσφραγίζουν. Στην απελευθέρωση βασικός διοργανωτής του Ε.Ι.Ρ. είναι ο στρατηγός Τσιγάντες και σημαντικοί Διευθυντές οι λογοτέχνες Μυριβήλης και Ελύτης.
Μεταπολεμικά οι Ραδιοθάλαμοι Ζαππείου ανανεώθηκαν και βελτιώθηκαν οικοδομικά και τεχνικά με υλικό από τις πολεμικές επανορθώσεις: μικρόφωνα, κονσόλες, ενισχυτές, μαγνητόφωνα. Νέοι ισχυρότεροι πομποί εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και την επαρχία, με συμβολή και της αμερικανικής βοήθειας. Από το Ε.Ι.Ρ. και κυρίως από το Ραδιοσταθμό Αθηνών με τα τέσσερά του Προγράμματα Εθνικό, Δεύτερο, Τρίτο, και τα Βραχέα Κύματα, πέρασαν σημαντικές εκπομπές και μεγάλα ονόματα του Πνεύματος και της Τέχνης.
Μουσικές προσωπικότητες σαν τον Σκαλκώτα, τον Μητρόπουλο, την Καλογεροπούλου, τη Βέμπο, τον Αττίκ, τον Γιαννίδη, άνθρωποι του θεάτρου σαν τον Κατράκη, τον Μυράτ, τη Λαμπέτη, τον Χορν, τον Κωτσόπουλο, τη Μερκούρη, τον Κυριακού και του πνεύματος σαν τον Τερζάκη, τον Καραγάτση, τον Βενέζη, τον Αποστολόπουλο, τον Καραντώνη, τον Θεοτοκά, τον Σεφέρη. Το ραδιοφωνικό δίκτυο του Ε.Ι.Ρ. κατόπιν Ε.Ι.Ρ.Τ και τελευταία Ε.Ρ.Τ. κάλυψε όλη τη χώρα και με τις υπερπόντιες εκπομπές τους απόδημους Έλληνες.
1. Tο Zάππειο, όπου εγκαταστάθηκαν οι Pαδιοθάλαμοι του Pαδιοσταθμού Aθηνών το 1938.
2. Kυριακάτικη θρησκευτική εκπομπή στο Pαδιοφωνικό σταθμό Aθηνών το 1939.
3. O Γιώργος Kάρτερ εκφωνεί δελτίο ειδήσεων στο B΄ Πρόγραμμα το 1953.
4. O πομπός TELEFUNKEN του 1938 στα Λιόσια (Tεχνικός: Γιώργος Kυρλάκης).
5. Oι δυο ιστοί κεραιών 85μ. του πομπού TELEFUNKEN 15KW στα Λιόσια.