ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο ξεχωριστός ρόλος της Ραδιοφωνίας ως παράγοντα καθοδήγησης των μαζών τράβηξε την προσοχή των κρατών και των κυβερνήσεων των διαφόρων χωρών με αποτέλεσμα τη γρήγορη και τεράστια διάδοσή της. Ιδιαίτερα ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος και η μεταπολεμική εποχή ήταν περίοδος που το κυριότερο χαρακτηριστικό της αποτελούσαν οι ιδεολογικές διαμάχες με αποτέλεσμα να γίνει η Ραδιοφωνία το κυριότερο όπλο προπαγάνδας και επηρεασμού των μαζών. Ο πόλεμος των συχνοτήτων και των παρασίτων ήταν πολλές φορές στην ημερήσια διάταξη με την εκπομπή σταθμών μεγάλης ισχύος και εμβέλειας τεραστίων αποστάσεων.

Πολλά κράτη διέθεταν πολλούς και ισχυρότατους πομπούς για τη διενέργεια προπαγάνδας, τον επηρεασμό του παγκόσμιου κοινού ακρόασης, ενώ άλλοι πιο ισχυροί Σταθμοί ήταν συντονισμένοι για τη δημιουργία παρασίτων και άλλων ραδιοπαρεμβολών για να σιγήσουν ή να εξουδετερώσουν ραδιοφωνικά τις εκπομπές των αντιπάλων.

Πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια ειρήνης και να τερματισθεί ο Ψυχρός Πόλεμος για να εκλείψουν αυτές οι ραδιοφωνικές τεχνολογικές παρανομίες και προπαγανδιστικές επικοινωνιακές ακρότητες. Πρέπει να δημιουργηθούν Διεθνείς Τηλεπικοινωνιακοί Οργανισμοί ελέγχου και αυστηροί κανονισμοί για τη διανομή και την κατανομή παγκοσμίως των συχνοτήτων και της ισχύος των πομπών, χωρίς δυσάρεστες αλληλοεπιδράσεις.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα φαινόμενα ανυπακοής στις Διεθνείς Τηλεπικοινωνιακές Συμβάσεις μολονότι η μεγάλη κατευθυντικότητα των σύγχρονων εκπομπών και τα νεότερα μικροκυματικά συστήματα μπορούν να φέρνουν σε επαφή εκπομπή και λήψη με σχεδόν οπτική ακρίβεια.

1. Ο Όρσον Γουέλς στην ιστορική παραπλανητική εκπομπή ο Πόλεμος των Δύο Κόσμων, το 1938.

2. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στα μικρόφωνα του BBC, Λονδίνου.

3. Ο Κάρολος Ντε Γκωλ στο μικρόφωνο του BBC, Λονδίνου.

4. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στα μικρόφωνα της Φωνής της Αμερικής, Ουάσινγκτον.

5. Αναζήτηση συχνότητας στον «Πόλεμο Παρασίτων» στη Φωνή της Αμερικής στην Περαία Θεσσαλονίκης, 1950.