Ράδιο Νέστωρ

Ο νόμος για την παροχή άδειας λειτουργίας ραδιοσταθμού ήταν πολύ αυστηρός στην Ελλάδα, προνόμιο που ανήκε αποκλειστικά στο Ε.Ι.Ρ. Μια ιδιαίτερη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικού ραδιοσταθμού ήταν το ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ Θεσσαλονίκης, του ομώνυμου Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου της πόλης.

Το τμήμα ραδιοερασιτεχνών του συλλόγου, μετά την άρνηση άδειας του Ε.Ι.Ρ. απευθύνθηκε στην Ε.Β.U. ( Ευρωπαϊκή ραδιοφωνική Ένωση) Γενεύης Ελβετίας και ζήτησε τιμής ένεκεν να εκπέμψει στην πρώτη βαλκανική ραδιοσυχνότητα μεσαίων κυμάτων του πρωτοπόρου Ραδιοσταθμού ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ του 1928, στους 1334 χιλιοκύκλους, ή στα 225 μέτρα. Υπήρξε επανειλημμένη τηλεφωνική επικοινωνία με την ΕΒU Γενεύης και στις αρχές του 1967 αναμενόταν από την Ελβετία η σχετική αλληλογραφία.

Ο Ραδιοπομπός μεσαίων κυμάτων διαμόρφωσης πλάτους ισχύος 1,5 KW κατόπιν άδειας της Μητροπόλεως εγκαταστάθηκε στο ύψος του υπερώου του Ναού Αγίου Δημητρίου και λειτουργούσε με καλή εμβέλεια και ευκρίνεια ορισμένες ώρες την εβδομάδα και τις Κυριακές, όπως περίπου παλαιότερα και το ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ. Στο ξεκίνημα των ραδιοπειραμάτων του ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ, αρχές του 1960 δοκιμάστηκε ραδιοπομπός διαβιβάσεων BC610, 300W.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ραδιοπομπός ελληνικής κατασκευής με διαμόρφωση πλάτους ανόδου, τελικής ισχύος εξόδου 1,5 KW. Το πρόγραμμα του ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ ήταν σχεδόν παραπλήσιο με του προπολεμικού Σταθμού ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ της Θεσσαλονίκης με ομιλίες, μουσική, πληροφορίες για τον αθλητισμό και τα σπορ, μετάδοση λειτουργίας και θρησκευτικών προγραμμάτων, συζητήσεις για επίκαιρα κοινωνικά θέματα και σχόλια για τους νέους. Το μέλλον της προόδου του Ραδιοσταθμού προβλεπόταν επιτυχημένο εάν δεν διέκοπτε κάτω από δραματικές συνθήκες τη λειτουργία του με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967.

1. Η αφίσα του Ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης ΡΑΔΙΟ-ΝΕΣΤΩΡ.

2. Η κεραία στο βόρειο κλίτος του ναού Αγίου Δημητρίου.

3. Το εκφωνητήριο του Σταθμού με τον εκφωνητή Θεόφιλο Μανωλάκη.

4. Το Στούντιο του Ραδιοσταθμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

5. Ο πομπός του Ραδιοσταθμού 1,5 KW στον Άγιο Δημήτριο, με τον τεχνικό Παναγιώτη Κίσκιλα.