ΨΗΦΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

Σήμερα ο κόσμος έγινε μια γειτονιά με την διαστημική περιπέτεια, που άλλαξε ριζικά τον πολιτισμό μας, με την τεχνική τελειοποίηση να κυριαρχεί στη ζωή μας. Στην αρχή μιας νέας χιλιετίας ζούμε πια στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, που βασίζεται στην αρχή της πολύ απλής λογικά, της λιγότερης σκέψης και της παροχής έτοιμης της πληροφορίας, αφού πολύ απλά μετράει τους άσσους και τα μηδενικά, πραγματικά απλή δουλειά. Αυτή είναι σήμερα η απαίτηση, να διαδοθεί εύκολα η τεχνολογία στον περισσότερο κόσμο, να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις, να είναι φτηνό το προϊόν, να αυξηθεί ο αριθμός των δεκτών και των ακροατών, χρησιμοποιώντας απλές λογικές, που όμως με την αέναη εξέλιξη τους οδηγούν κάποτε στο χάος.

Το αναλογικό σήμα, αποτέλεσμα της προσπάθειας για πιστή μεταφορά και αναμετάδοση μιας αναλογίας δίνει τη θέση του στη ψηφιακή τεχνολογία. Το πρόβλημα με την ψηφιακή επεξεργασία είναι ότι δε μπορεί να μεταδώσει την ολότητα του σήματος γιατί είναι δειγματοληπτική. Όσο λεπτομερέστατη και αν είναι η δειγματοληψία, κάτι θα λείπει από το όλο. Για αμέτρητα χρόνια το ανθρώπινο αυτί είναι αναλογικό όργανο και θα χρειάζεται για να ακούμε διαδοχικές μετατροπές του αναλογικού σε ψηφιακό και αντίθετα, με ύπαρξη σε κάθε μετατροπή έστω και ενός απειροελάχιστου λάθους. Ο αναλογικός ήχος των λυχνιών ήταν ζεστός και μελωδικός ενώ των τρανζίστορ ψυχρός και στατικός.

Σήμερα το ψηφιακό ραδιόφωνο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας πάει πολύ μακριά, στα όρια μιας πολυσύνθετης διαστημικής πραγματικότητας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα φυσικά όρια ξεκινούν και καταλήγουν στην αίσθηση της αναλογικής ακοής μας. Άραγε θα πραγματοποιηθεί το όραμα του Μαρκόνι: «Η επικοινωνίας μας θα γίνεται κάποτε συντονίζοντας τα δικά μας ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Θα έρθει η στιγμή που τα καλώδια θα είναι τελείως άχρηστα»

1. Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό κέντρο Θερμοπυλών του ΟΤΕ.

2. Ψηφιακός ραδιοθάλαμος του Ραδιοσταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3

3. Μνήμη υπολογιστή με κόμβους σταυρωτής καλωδίωσης (Matrix)

4. Το ψηφιακό μαγνητόφωνο μνήμης Nagra-Ares

5. Το μάτι και το αφτί, αναλογικά οπτικοακουστικά όργανα