Μουσική Δισκογραφία

Το 1948 ο Peter Goldmark, που εργαζόταν στην CBS H.Π.Α., βρήκε το δίσκο μακράς διάρκειας Long Playing (LP) 33 στροφών. Προηγούμενα οι δίσκοι ήταν από σκληρό βαρύ υλικό, που όταν έπεφτε ράγιζε και έσπαγε, και οι δίσκοι αυτοί των 78 στροφών διαρκούσαν μόνο τέσσερα λεπτά. Οι δίσκοι LP ήταν λεπτότεροι, ελαφρότεροι και φτιαγμένοι από εύκαμπτο υλικό, το βινύλιο, που είχε λιγότερα ηχητικά παράσιτα και πιστότερη αναπαραγωγή. Επίσης, οι δίσκοι LP έπαιζαν σχεδόν τριάντα λεπτά μουσική υψηλής ποιότητας σε κάθε πλευρά, λόγω της εγγραφής σε λεπτά αυλάκια (100 αυλάκια στο εκατοστό αντί 36) και στην ελάττωση της ταχύτητας περιστροφής (33 στροφές το λεπτό, αντί 78).

Την ίδια εποχή η RCA έφτιαξε σύστημα για μικρότερους δίσκους 45 στροφών το λεπτό και με διάταξη αδιάλειπτου παιξίματος 10 δίσκων χωρίς διακοπή. Το σύστημα αυτό των 45 στροφών και το ακόμα τελειότερο των δίσκων LP 33 στροφών πέτυχαν να εξαφανίσουν σε λίγα χρόνια τους δίσκους 78 στροφών, που σταμάτησαν πια να κυκλοφορούν.

Το 1958 έγινε παγκόσμια γνωστό το σύστημα στερεοφωνικής εγγραφής του δίσκου LP 33 στροφών και 45 στροφών που εφευρέθηκε από τον Blumlein. Με αυτή την πατέντα οι δύο εγγραφές του στερεοφωνικού συστήματος γράφονταν στα δύο πλαϊνά μέρη του ίδιου αυλακιού. Η πραγματοποίηση της στερεοφωνικής εγγραφής χρειαζόταν νέο εξοπλισμό στο σύστημα της χάραξης και αναπαραγωγής.

Χρησιμοποιούσαν μια νέα πιο πολύπλοκη βελόνα με διπλό ενισχυτή και διπλά μεγάφωνα. Παρά τις πρόσθετες αυτές κατασκευές και τις αυξημένες δαπάνες, το στερεοφωνικό σύστημα υψηλής πιστότητας άνοιξε νέους ορίζοντες στην ηλεκτροακουστική και τη ραδιοφωνία, κατέκτησε γρήγορα το μουσικόφιλο κοινό και απέκτησε πολλούς φανατικούς ακροατές δίσκων και ραδιοφώνου.

1. Τα δισκογραφικά Στούντιο COLUMBIA στον Περισό.
2. Ηλεκτρικό γραμμόφωνο με βελόνα 78 στροφών, 1940.
3. Ηλεκτρικό πικάπ COLLARO 10 δίσκων, 1960.
4. Στούντιο μουσικής ηχογράφησης, ΗΠΑ, 1950.
5. Μηχάνημα κοπής μήτρας δίσκου, ΗΠΑ, 1955.