ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΑ ΤΑΙΝΙΑΣ
Ο Edison το 1878 είχε προτείνει και μαγνητική εγγραφή αλλά μόνο το 1898 ο Poulsen ανακάλυψε ένα σύστημα εγγραφής πάνω σε ατσάλινο σύρμα, το ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΝ. Ένα από τα πιο σπουδαία πλεονεκτήματα της μαγνητικής εγγραφής ήταν η δυνατότητα σβησίματος και επανάχρησης του χαλύβδινου σύρματος ξανά για πολλές φορές.
Ο Poulsen είχε προτείνει στην πατέντα του και μαγνητική επικάλυψη σε ταινίες και δίσκους, αλλά η κατασκευή αυτών των συσκευών άργησε μέχρι να βρεθούν οι πλαστικές ύλες και τα υποστρώματα. Το 1920 ο Αυστριακός Pflemen κατασκεύασε μια πλαστική μαγνητική ταινία, αλλά η πρώτη μαγνητοταινία ήχου κατασκευάστηκε το 1934 από τη Γερμανική Εταιρεία BASF.
Ήδη το 1930 ο Marconi είχε κατασκευάσει τα πρώτα μαγνητόφωνα ατσαλοταινίας 3mm για λογαριασμό του BBC. Μετά τον πόλεμο, με τον ενθουσιασμό των τραγουδιστών και των μουσικών συγκροτημάτων, η μαγνητοταινία έγινε το πιο δημοφιλές μέσον που προτιμούσαν στις ηχογραφήσεις των δισκογραφήσεων και των ραδιοφωνικών εκπομπών.
Η μαγνητοταινία έγινε απαραίτητο υλικό στα στούντιο εγγραφών και στη διατήρηση μουσικών ή φωνητικών αρχείων, φωνοθηκών και μαγνητοθηκών. Οι ραδιοφωνικές εκπομπές μπορούσαν πια να μην είναι πάντα «ζωντανές» αλλά προηχογραφημένες. Ηχητικά ντοκουμέντα που ήταν αδύνατον προηγουμένως να ηχογραφηθούν, άρχισαν να μεταδίδονται με μεγάλη ευκολία από το ραδιόφωνο. Η μαγνητική εγγραφή και αναπαραγωγή του ήχου, φαίνεται πως θα αντικαθιστούσε στη ραδιοφωνία λόγω των πλεονεκτημάτων της, τη χρονοβόρα και πολύπλοκη δισκογραφική φωνογραφική μέθοδο της ηρωικής εποχής του Θωμά Έντισον.
1. Ο Μarconi φτιάχνει τα πρώτα μαγνητόφωνα μεταλλικής ταινίας για το BBC, το 1930.
2. Φορητό μαγνητόφωνο πομπίνας AMPEX, 1958.
3. Εξωτερική μαγνητοφωνική λήψη NAGRA, 1963.
4. Φορητό μαγνητόφωνο πομπίνας TELEFUNKEN, 1960.
5. Μόνιμα μαγνητόφωνα Ε.Μ.Ι. του Ε.Ι.Ρ. (τεχνικός Γεωργία Ντισλή) 1960.