Φωνή της Αμερικής
Το 1948 εφαρμόζεται το σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ της αμερικανικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Ευρώπη και τον επόμενο χρόνο το δόγμα ΤΡΟΥΜΑΝ με τη βοήθεια στην Ελλάδα και το ελληνικό ραδιόφωνο. Η Ελληνική Ραδιοφωνία περνάει από τη γερμανική τεχνολογία (ΡΑΔΙΟ-ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ Siemens & Halske, Ραδιοσταθμός Αθηνών TELEFUNKEN) στην αμερικάνικη τεχνολογία της συμμαχικής βοήθειας.
Ένας πομπός μεσαίων κυμάτων WESTERN ELECTRIC 50 KW και τέσσερις πομποί βραχέων COLLINS 30 KW τοποθετούνται από τη Φωνή της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, με παροχή ραδιοφωνικών διευκολύνσεων για την εκπομπή του εξωτερικού: «Φωνή της πατρίδος» του Ε.Ι.Ρ.
Η Φωνή της Αμερικής λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με τις καθημερινές αναμεταδόσεις από την Ουάσινγκτον, σε ξένες γλώσσες κυρίως στα ρώσικα και στα αραβικά στο ραδιοάξονα βορρά-νότου Μόσχα, Κάιρο. Στην Αθήνα ειδική τεχνική εγκατάσταση της Αμερικάνικης Πρεσβείας δίνει καθημερινά στο Ζάππειο και στον Ενόπλων το αμερικάνικο τέταρτο το μεσημέρι και το ημίωρο το βράδυ.
Στο Ζάππειο, εκτός από τα πρώτα μόνιμα αμερικάνικα μαγνητόφωνα AMPEX υπάρχουν ήδη και σ’ όλο το Ε.Ι.Ρ. συμμαχικές αμερικανικές κονσόλες WESTERN ELECTRIC. Στα Λιόσια γίνεται προσφορά στο Ε.Ι.Ρ. από τα αποθέματα της Φωνής της Αμερικής, Η.Π.Α. η εγκατάσταση ενός νέου μεγάλου πομπού για την Αθήνα WESTERN ELECTRIC μεσαίων κυμάτων 50 KW που μεταδίδει το Εθνικό Πρόγραμμα από το 1952. O παλιός πομπός TELEFUNKEN των 15 KW μεταδίδει το πρωτοϊδρυμένο τότε Δεύτερο Πρόγραμμα.
Η Φωνή της Αμερικής είχε και έναν πλωτό ραδιοσταθμό μεσαίων κυμάτων 150 KW, που ήταν σ’ ένα πλοίο αραγμένο στη Ρόδο, το COURIER, που είχε την κεραία του ανυψωμένη με τη βοήθεια ενός μπαλονιού.
1. Η διπλή κεραία Φωνής της Αμερικής, Θεσσαλονίκης (Περαίας), 1950, που αργότερα δίνεται στο Ε.Ι.Ρ.
2. Θάλαμος ελέγχου πομπού 50KW Φωνή της Αμερικής Περαίας, που μεταδίδει και τη Φωνή της Πατρίδος Ε.Ι.Ρ.
3. Κονσόλα ελέγχου αναμεταδόσεων εξωτερικού Φωνή της Αμερικής–Περαίας, 1950.
4. Δέκτες λήψεως βραχέων Ηammarlud στη Φωνή της Αμερικής-Περαίας.
5. Ο Πλωτός Ραδιοσταθμός COURIER της Φωνής της Αμερικής στη Ρόδο.