ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Από προπολεμικά δημιουργούνται οι πρώτες γενιές ιδιωτών κατασκευαστών ραδιοφωνικών συσκευών, από την πιο απλή συσκευή δέκτη ανάδρασης δύο λυχνιών, μέχρι τα σύνθετα υπερειερόδινα ραδιόφωνα πολλών λυχνιών από τα καταστήματα πωλήσεως ραδιοανταλλακτικών με πιο σημαντικό το ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ του Κώστα Καραγιάννη.

΄Αλλες προπολεμικές βιοτεχνίες κατασκευής Ελληνικών Ραδιοφώνων υπάρχουν και εκτός Αθηνών όπως η Επιχείρηση ραδιοφώνων ΣΤΕΝΤΩΡ του Γ. Κοντογεωργίου που είχε έδρα της το Βόλο. Στην Αθήνα υπήρχαν οι ραδιοκατασκευαστές Πετρόπουλος, ΑΚΡΟΝ, ΜΕΤΡΟΝ, ΚΟΣΜΟΦΟΝ , η Ελληνική Βιομηχανία Ραδιοφώνων ‘’ΕΛΒΙΡΑ’’ και στη Θεσσαλονίκη η ‘’ΩΜΕΓΑ’’, με κελύφη συνήθως από ευπαρουσίαστο ξύλινο έπιπλο. Τα σασί των ελληνικών ραδιοφώνων είναι από μεταλλική λαμαρίνα ή αλουμίνιο και το κουτί από χειροποίητο ξύλο, χωρίς να στερούνται ικανοτήτων μουσικότητας, λήψεως ξένων σταθμών, διαχωριστικότητας, επιλεκτικότητας και αισθητικής εμφάνισης από τις αντίστοιχες εισαγόμενες συσκευές του εξωτερικού.

Οι νέοι ραδιοερασιτέχνες στην Ελλάδα πειραματίζονται προκαταρκτικά με τους απλούς ραδιοφωνικούς δέκτες πηνίου, ακουστικών και ημιαγωγού φώρασης ορυκτού πέτρας γαληνίτης που αφθονεί στα ελληνικά μεταλλεία. Πάντως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες προπολεμικά των πρωτοπόρων, όπως του Χρίστου Τσιγγιρίδη που ήθελε να ιδρύσει μετά το Ραδιοσταθμό και Βιομηχανία κατασκευής ραδιοφώνων στη Θεσ/νίκη (1928) και του Γιώργου Κοντογεωργίου που ξεκίνησε την ίδια εποχή αντίστοιχη προσπάθεια στο Βόλο, δεν εδραιώθηκε ακόμα και μετά την απελευθέρωση στην Ελλάδα μία Εθνική βιομηχανική παραγωγή ραδιοφώνων. Οι γρήγορα αυξανόμενες ανάγκες ραδιοφωνικών συσκευών σε ένα ευρύ απαιτητικό έδαφος, καλύφθηκαν αποκλειστικά από την εισαγωγή χιλιάδων ραδιοφώνων από το εξωτερικό. 

1. Ο Ιδρυτής του Ράδιο Καραγιάννη, Κώστας Καραγιάννης. 1952
2. Ελληνικό ραδιόφωνο Μέτρον, του Κ. Πετρόπουλου, 1938

3. Ελληνικό ραδιόφωνο Ελβίρα (Ελληνική Βιομηχανία Ραδιοφώνων), 1950
4. Ελληνικό ραδιόφωνο Στέντωρ, του Γιώργου Κοντογεωργίου, 1948
5. Ο Κατασκευαστή ραδιοφώνων στο Βόλο, Γιώργος Κοντογεωργίου.