ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑ 984

Mετά τις δημοτικές εκλογές του 1986, που το πρωτοπόρο Κανάλι 15 του Ρούσου Κούνδουρου διοργάνωσε διημερίδα για το Ελεύθερο Ραδιόφωνο, όπου πήραν μέρος ανάμεσα στους άλλους και αρκετοί νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ των Αθηνών, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος του Πειραιά και ο Σωτήρης Κούβελας της Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι τρεις παραπάνω Δήμαρχοι δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν στους Δήμους τους, ανεξάρτητα από τη χορήγηση κρατικής άδειας, την εγκατάσταση και λειτουργία Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, που θα ανήκουν άλλωστε σε Δήμους, δηλαδή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Με τον τρόπο αυτό στις αρχές του 1987, αφού παρακάμφθηκε τεχνικά η απαγόρευση εισαγωγής μηχανημάτων εκπομπής, εκπέμπει λειτουργώντας μέσα από το κτίριο του Δημαρχείου Αθηνών οδού Λιοσίων, με την κεραία του στο δώμα του μεγάρου, ο πρώτος Δημοτικός Ραδιοσταθμός της χώρας, ο «ΑΘΗΝΑ 9,84».

Η κεραία του μεταφέρθηκε διαδοχικά στο ύψος του Λυκαβηττού, όπου αργότερα δόθηκε κυριολεκτικά μάχη για τη διατήρησή της σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ της κρατικής εξουσίας και τελικά βρίσκεται στο ραδιοπάρκο κεραιών του Υμηττού. Τα στούντιο και η διοίκηση του «ΑΘΗΝΑ 9,84» μεταφέρθηκαν τελευταία από την οδό Λιοσίων στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του στον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πειραιώς, στο Γκάζι. Οι τρεις πρωτοπόροι Δημοτικοί Ραδιοσταθμοί Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, με πρώτο τον «ΑΘΗΝΑ 9,84» ήταν η πραγματική ραδιοφωνική άνοιξη της πολυφωνίας, της πολυμορφίας, της διαφορετικότητας, της εναλλακτικότητας. Ήταν ο καθαρός, ελεύθερος, γνώριμος και αγαπητός ήχος του Ραδιοφώνου της πόλης.

1. Ο Ραδιοσταθμός ΑΘΗΝΑ 9,84, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, στο Γκάζι.

2. Στο Στούντιο, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μάρω Κοντού, ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Ταλαμάγκας και ο παρουσιαστής Μητσικώστας.

3. Το εκφωνητήριο του Ραδιοσταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84.

4. Το Στούντιο Ροής Προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 9,84.

5. Το Μουσείο Ραδιοφωνίας του ΑΘΗΝΑ 9,84 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.