Εκπομπές Εξωτερικού
Το 1929 ακούστηκε για πρώτη φορά στη «διεθνή ραδιοφωνική ατμόσφαιρα» της κεντρικής Ευρώπης η Ελληνική γλώσσα από το Ραδιοσταθμό της Βαρσοβίας, απ’ όπου υπήρχε εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή. Άλλοι ευρωπαϊκοί ραδιοσταθμοί που έκαναν ελληνόγλωσσες εκπομπές προς την Ελλάδα ήταν οι Ραδιοσταθμοί του Βελιγραδίου της Βουδαπέστης και του Μπάρι της Ιταλίας, που υποστήριζε συστηματικά το καθεστώς του Ι. Μεταξά. Με το ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης του Χρίστου Τσιγγιρίδη και του Μπάρι συχνά το 1940 διεξάγονταν ένας ακήρυχτος πόλεμος παρασίτων.
Από τις πρώτες ακόμα μέρες της Κατοχής όλοι οι κάτοχοι ραδιοφώνων άκουγαν τις ελληνόφωνες εκπομπές στα μεσαία κύματα από το Κάιρο και στα βραχέα από το BBC Λονδίνου, κυρίως στην περιοχή των 41 μέτρων. Τον Οκτώβριο του 1943 διατάχθηκε το σφράγισμα όλων των ραδιοφωνικών δεκτών των Αθηνών ώστε να πιάνουν μόνο τον υπό γερμανικό έλεγχο Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών.. Αψηφώντας όμως όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα, πολλοί κάτοχοι ραδιοφώνων εξακολουθούσαν να ακούνε τακτικά τις εκπομπές στα ελληνικά του Καΐρου ή του BBC Λονδίνου.
Με την επικράτηση της Απριλιανής Δικτατορίας του 1967 επαναλήφθηκε το φαινόμενο των μεγάλου πλέον ενδιαφέροντος ελληνόφωνων εκπομπών, της εκπομπής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μένουν πάντα χαρακτηριστικές οι φωνές του Χρήστου Πήττα από το BBC Λονδίνου, του Άρη Φακίνου με τον Πέντρο Βασιλειάδη από το “Εδώ Παρίσι”, του Αλέκου Σχοινά με το Βάσο Μαθιόπουλο από την Deutsche Welle Κολωνίας, του Παύλου Μπακογιάννη από την Βαβαρική Ραδιοφωνία Μονάχου.
1. Ο Γιώργος Σεφέρης μιλάει στην Ελληνική Εκπομπή του BBC
2. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στο BBC Καΐρου, 1944
3. Ο Υπουργός Αμύνης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στο BBC Καΐρου, 1944
4. Ο Άρης Φακίνος, συντάκτης-σχολιαστής του “Εδώ Παρίσι”, 1968
5. Ο Παύλος Μπακογιάννης. συντάκτης-σχολιαστής στη Ραδιοφωνία Μονάχου, 1968